Quaresma

La Quaresma és pujar fins al Calvari, caminar des de l’interior del desert fins la Pasqua,

sense mirar enrere, i sense perdre’s, superant l’esforç en l’esperança.

La Quaresma és obrir tota la teva casa, deixar passar el vent que neteja, i que entri el sol, il·luminada, en vitrall radiant convertida.

La Quaresma és escoltar la Paraula poderosa, que és espasa afilada, i deixar que esquinci el cor i que el faci nou l’Esperit del Creador.

La Quaresma és un anar a la trobada del pròxim i posar-te de seguida al seu servei, per a descobrir aquells trets que coneixes i que potser sigui trets de un altre Crist.
QUARESMA '2010


Senyor i Pare nostre, gràcies pel regal de la Quaresma.


No ens deixis caure en la temptació de malgastar aquesta nova oportunitat que ens brindes.


Infon-nos el teu Esperit, que doni ales a la imaginació i espavili la nostra inèrcia, per prendre seriosament l’Evangeli del teu Fill i la renovació de la nostra comunitat.


Que el nostre dejuni sigui un no rotund al consumisme i un de cor a la solidaritat amb els pobres.


Que els nostres sacrificis serveixin d’ajuda als necessitats i de alleugeriment als que pateixen.


Que les processons no desfilin només pels carrers, sinó que vagin per dins i acabin amb l’egoisme, la mentida i la indiferència.


Volem estar sempre amb Tu, sempre en contacte, sempre oberts a la conversació, per escoltar-te en tot moment, i en tot instant dir-te que comptis amb nosaltres.


Amb la teva ajuda, avui, volem començar de nou.


La Quaresma és el Temps Litúrgic que ens prepara per celebrar la Pasqua o Festa de Resurrecció del Senyor.


La Quaresma, és un temps de reconciliació, de unir-nos més a Déu com fills seus que som i entre nosaltres com germans.


Per què viure la Quaresma?


Perquè és un temps especial en el qual ens dediquem a tornar a la nostra naturalesa de Fills de Déu: demanem perdó per les nostre faltes, fem sacrificis per la nostra santificació i ens preparem personal i comunitàriament per a rebre a la Pasqua a Crist Ressuscitat.


La Quaresma busca la preparació i la reconciliació dels cristians amb el seu Creador. Però, com viure-la de manera pràctica? Presentem aquí algunes suggeriments.

    1. El Sagrament de la Reconciliació és molt important durant la Quaresma. Permet descarregar les nostres faltes i sentir-nos lliures de cor a través de l’absolució dels nostres pecats.

    2. El Dejuni i la Abstinència: Deixar de percebre voluntàriament certs aliment o gustos personals (abstinència) o deixar de menjar (dejuni) i oferir aquest acte a Déu ens santifica. Alhora, ens identifica amb altres germans que pateixen gana i es un al·licient per fer un sacrifici per ells.

    3. Donar almoina: Participar alleugerant el dolor d’un altre germà i compartir el seu patiment deixant de costat el nostre egoisme i fent un esforç per ells és santificar-nos. És un deure del cor aprendre a compartir, i encara més, en Quaresma.


El gest de la cendra té el sentit de “reconèixer la nostra fragilitat i mortalitat que necessita ser redimida per la misericòrdia de Déu.”.

Així, reconeixent la nostra existència necessitada de Déu, marquem l’inici de la nostra preparació per aquests 40 dies.

Converteix-te i creu en l’Evangeli” (Mc. 1:15) que destaca i ressalta el compromís de conversió que tots tenim alhora de viure la quaresma.

El sagrament de la Penitència i de la Reconciliació obté per la misericòrdia de Déu el perdó dels pecats.


Al penedir-nos de les nostres faltes, acceptar-les i demanar perdó per elles al Creador, tornem a la nostra naturalesa original que Déu en ha regalat.

És un sagrament de conversió perquè realitza sagramentalment el retorn al Pare.